امروز جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
پایگاه خبری دزآوانما با شما هستیم..

شلیک‌های پوچ در دزفول

سنت غلط تیراندازی در آیین‌های عروسی و عزای دزفول باعث رنجش خاطر شهروندان شده است که باید ریشه یابی و با آن مقابله کرد.
کد خبر: 481
زمان انتشار: 6 اسفند 1400 - 19:35 -
1134 بازدید

در یکی از محله های قدیمی دزفول آیین تشییعی در حال برگزاری است؛ بیش از ۱۰ تفنگدار بر پشت بام منازل اطراف و خیابان مستقر شده‌اند و رگبار می‌زنند.
صدای تیراندازی تا کیلومترها رهگذران را آزار می‌دهد؛ صحبت و هشدار هم فایده‌ای نداشته! انگار گوشی شنوا نیست.
مراسمی که باید موجب تسلای خاطر بازماندگان شود با تیراندازی‌های پی در پی، فقط ترس و نگرانی از احتمال بروز حادثه را به صاحب عزا تحمیل می‌کند.
چه بسا در سال‌های اخیر چندین مورد تیراندازی هوایی منجر به فوت یا کمانه کردن تیر در این مراسم مشاهده شده که خانواده‌های دیگری را نیز عزادار کرده است.
چه جشن‌های عروسی که با بدعت تیراندازی به عزا تبدیل شده و داماد به خاطر این مراسم در شب عروسی خود بازداشت شده است.

این در حالی است که بارها نشست‌های مختلفی درخصوص جلوگیری از تیراندازی با سران طوایف و شیوخ برگزار و مسوولان شهرستان دزفول از جمله فرماندار، امام جمعه، فرماندهان انتظامی و بسیج و دیگر مسوولان مربوطه بر لزوم خودداری از تیراندازی در مراسم تاکید کرده‌اند.

اقوام مختلف شهرستان دزفول در کنار یکدیگر در صلح و آرامش زندگی می‌کنند و بزرگان و متنفذین همه این قومیت‌ها با نکوهش تیراندازی در مراسم عروسی و عزا خواستار مقابله با این بدعت شده‌اند.

پویش نه به تیراندازی

یکی از اقدامات انجام شده برای مقابله با بدعت غلط تیراندازی در مراسم عروسی و عزا راه اندازی پویش نه به تیراندازی است که مورد استقبال بزرگان عرب و بختیاری منطقه قرار گرفته است.

مبتکر این پویش احمدرضا عبداللهی فعال فرهنگی اجتماعی دزفول در این باره می‌گوید: طوایف بختیاری با تیراندازی در آیین‌های عزا و عروسی مخالف هستند ضمن اینکه درگذشته تیراندازی در مراسم عزا در میان طوایف بختیاری ممنوع بوده و صرفاً در مراسم شادی انجام می‌شده؛ اگر کسی هم سهواً اقدام به تیراندازی در مراسم عزا کرده با او برخورد شده است.

بنا به گفته او بین طوایف بختیاری در گذشته آیین خاصی به نام کُتَل بستن یا مافگه مرسوم بوده که براساس آن، هنگام درگذشت مردان بزرگ بختیاری چند اسب آذین بندی و اسلحه‌ها را به صورت نگون فنگ بر گردن آنها آویزان می‌کردند که نشان از ممنوعیت تیراندازی در مراسم ترحیم بود.

او می‌افزاید: تمام طوایف بختیاری، تیراندازی در مراسم ترحیم و عزا را مضر دانسته و صاحب عزا از تیراندازی در مراسم عزا ناراحت می‌شد حتی کدورت‌هایی هم بعد از تیراندازی پیش می‌آمد.

تسری سنت غلط تیراندازی از مراسم شادی به عزا
طبق بررسی‌های انجام شده در گذشته تیراندازی با اسلحه صرفاً در شادی‌ها و آن هم سوار بر اسب و در محلی دور از تجمع میهمانان انجام می‌شد ولی اکنون به عنوان یک بدعت نوظهور در برخی نقاط شهرستان دزفول دیده می‌شود.
مبتکر پویش نه به تیراندازی در دزفول با پیشنهاد ممنوعیت تیراندازی در آیین‌های عروسی و عزا به بزرگان بختیاری ادامه داد: صاحب عزا وظیفه دارد این موضوع که تیراندازی بی‌حرمتی به مرحوم است را به خوبی اطلاع‌رسانی کند؛ می‌توان این کار را به صورت طایفه به طایفه انجام داد تا سایر طوایف نیز از این کار دست بکشند.

این فعال فرهنگی که انجمن وحدت آفرینان دزپارس را برای فرهنگ سازی حقوق شهروندی، اتحاد، وحدت و جلوگیری از بدعت‌های ناپسند راه اندازی کرده خواستار فرهنگ سازی در این خصوص شد تا شاهد بروز اتفاقات ناگواری در سطح شهرستان نباشیم.
سیدکریم تفاخ ساکن روستای سید نور و سادات عرب‌ دزفول نیز با نکوهش بدعت غلط تیراندازی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تلاش‌ها و پیگیری‌هایش در سال‌های اخیر برای حذف رسم زشت تیراندازی در مراسم شادی و عزا اشاره می‌کند ولی افسوس که برخی افراد توجهی نمی‌کنند.

این سادات با بیان اینکه بیشتر شیوخ، سادات، معتمدان منطقه و بزرگان با تیراندازی در مراسم عروسی و عزا مخالف هستند، ادامه داد: تیراندازی در مراسم تشییع هیچ فایده‌ای برای افراد زنده و فرد فوت شده ندارد و در شان عشایر عرب و سایر قومیت‌ها هم نیست.

اشاره به فتوای آیت الله سیستانی مبنی بر نهی تیراندازی در مراسم

او با بیان اینکه تیراندازی هیچ مصلحت و جایگاهی ندارد، می‌گوید: آیت اله سیدعلی سیستانی مرجع تقلید شیعیان در فتوایی اعلام داشته بزرگان اجازه تیراندازی در مراسم عروسی و ترحیم را ندهند.

وقوع چندین حادثه منجر به فوت در مناطق مختلف اهواز، چعب و سایر مناطق استان خوزستان از موارد مورد اشاره تفاخ بودند که تا قانون ورود نکند، این معضل برطرف نخواهد شد؛ او همچنین خواستار اشد مجازات برای افرادی شد که با تیراندازی در مراسم، حادثه آفریده و منجر به فوت افراد دیگری می‌شوند.

تفاخ با بیان اینکه ما شیعه علی(ع) هستیم و در دین ما جنازه باید با احترام و نه با ایجاد رعب و وحشت و حوادث ناگوار تشییع شود، ادامه داد: باید به خانواده عزادار تسلیت گفته و از نظر اقتصادی به آنها کمک شود نه اینکه با اجرای برنامه‌های دلهره آور، پرهزینه و گاها میلیاردی موجب نگرانی و ترس آنها شویم.
او با اظهار امیدواری برای حذف این سنت زشت با همت مسوولان، رسانه‌ها، بزرگان و قوه قضاییه خاطر نشان می‌کند که دنیا از جمهوری اسلامی حساب می‌برد و در شان مردم ما نیست که با برگزاری چنین مراسمی داغی دیگر بر دل جامعه بگذارند.

موضوع تیراندازی در مراسم عروسی و عزا یکی از مباحث مطرح شده از سوی رییس شورای اسلامی شهر دزفول در نشست روز گذشته شورا نیز بود.

محمدحسن پرآور در این نشست ضمن انتقاد از  افزایش تیراندازی‌ها در این مراسم خواستار برخورد جدی پلیس با عوامل تیراندازی شد.

او با اشاره به اینکه تیراندازی در مراسم باعث ایجاد صدمه جسمی و روحی به شهروندان می‌شود، پیگیری‌های صورت گرفته از طریق فرمانداری و شورای تامین درخصوص تیراندازی‌ها را یادآور شد و بر لزوم اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از تکرار این اقدام نادرست تاکید کرد.

چندی پیش نیز همایشی با حضور سران شیوخ و بزرگان و متنفذان شهرستان دزفول در فرمانداری ویژه دزفول برگزار و بر لزوم خودداری از تیراندازی در مراسم عروسی و عزا تاکید شد.

هزینه تیراندازی صرف امور فرهنگی شود

حجت الاسلام احمد فیض الاسلام امام جمعه شهر امام دزفول در این همایش با تاکید بر لزوم ممانعت از تداوم این سنت غلط از شیخ و بزرگان خواست مقابل این بدعت بایستند و پول خرید تیرو تیراندازی را صرف امور فرهنگی کنند.

فرمانده انتظامی دزفول نیز با بیان اینکه رسم غلط تیراندازی بارها باعث زخمی و کشته شدن حاضران در مراسم شده است، از سران طوایف خواست جلوی تیراندازی در مراسم را بگیرند.
سرهنگ روح اله گراوندی با بیان اینکه رسم غلط تیراندازی متاسفانه کم کم به شهر هم‌ وارد شده است، ادامه داد: برای متولیان مراسمی که در آن تیراندازی شده پرونده تشکیل و راهی زندان می‌شوند.

به نظر می رسد وجود اسلحه‌های غیرمجاز و جنگی در بین اقشار مختلف مردم یکی از دلایل تیراندازی در مراسم عروسی و عزا است که ضمن قدردانی از اقدامات نیروی انتظامی باید با جدیت بیشتری نسبت به جمع آوری سلاح‌های غیرمجاز اقدام و با مخلان نظم برخورد شود.

انتظار می‌رود قانون هم در این زمینه پای کار آید و تیراندازی در مراسم را ممنوع و مشمول جریمه سنگین کند تا شاید بتوان تا حدودی جلوی چنین اتفاقات ناگواری را گرفت.

همچنین باید آموزش‌های مدونی در بین قومیت‌های مختلف ارائه و مشکلات ناشی از تیراندازی در مراسم پیشین به صورت عینی بیان شوند./ایرنا

بنر تبلیغاتی

نوشته شده توسط: خبرنگار دزآوان

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *