امروز پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳
پایگاه خبری دزآوانما با شما هستیم..

طرح ملی اصلاح نژاد گاومیش در دزفول اجرا شد

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت: طرح ملی اصلاح نژاد گاومیش(شیردوشی گاومیش با شیردوش صنعتی بدون همراهی گوساله با مادر) برای نخستین بار در کشور در مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول اجرا شد.
کد خبر: 707
زمان انتشار: 29 خرداد 1402 - 11:37 -
1209 بازدید

محمود امیری رودبار روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگاردزآوان افزود: گاومیش به عنوان دامی که قادر است با مصرف جیره‌های با کیفیت پایین محصولات با ارزشی شامل گوشت و شیر با کیفیت بالا تولید کند، شناخته می‌شود.

وی ادامه داد: اهمیت راهبردی این دام در مقایسه با سایر گونه‌ها به دلیل توانایی بالای این گونه در تحمل شرایط نامناسب آب و هوایی، مقاومت به بیماری‌ها و انگل‌ها، عمر تولیدی بالا و نیز توانایی در مصرف خوراک با کیفیت پایین است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول بیان کرد: با وجود اینکه گاومیش مهمترین دام بومی استان خوزستان بوده و نقش بسیار مهمی در تامین شیر و گوشت ایفا می‌کند، طی سه دهه اخیر جمعیت آن رو به کاهش بوده است.

وی افزود: تعداد گاومیش‌های خوزستان از حدود ۱۵۰ هزار راس به ۹۰ هزار راس رسیده که یکی از دلایل این کاهش، انجام ندادن اصلاح نژاد و بهبود عملکرد این دام مهم است.

امیری رودبار با تاکید بر لزوم سرمایه گذاری و حمایت ملی از اصلاح نژاد و بهبود عملکرد این دام مهم اظهارکرد: مهمترین بخش اصلاح نژاد، جمع آوری صحیح و پایدار اطلاعات عملکردی به ویژه تولید شیر است.

وی افزود: جمع آوری اطلاعات تولید شیر نیازمند مدیریت بسیار دقیق شیردوشی بوده که پرچالش ترین بخش پرورش و اصلاح نژاد گاومیش است.

 

این محقق که دارای مدرک دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد است، گفت: به طور کلی در ایران شیردوشی در گاومیش به ۲ صورت دستی و ماشینی انجام شده، که در هر ۲ حالت برای انجام فرآیند آزادسازی شیر نیاز به حضور گوساله در کنار مادر و ترشح هورمون اکسی توسین توسط مادر است.

بخوانید :   اختصاص پنج هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال برای بهسازی و توسعه جاده‌های دزفول

وی ادامه داد: وجود گوساله در کنار مادر هنگام شیردوشی موجب کاهش دقت رکورد برداری، دشوارشدن مدیریت شیردوشی، افزایش هزینه‌های کارگری، افزایش فاصله گوساله زایی و کاهش تولید شیر به دلیل خوردن شیر توسط گوساله در سنین بالاتر می‌شود.

 

امیری رودبار بیان کرد: جداکردن کامل گوساله از مادر، سخت ترین بخش مدیریت شیردوشی است که نیازمند مدیریت بسیار دقیق بوده تا به گوساله و تولید شیر مادر آسیب وارد نشود.

وی افزود: برای راه اندازی گاومیش داری صنعتی به دلیل امکان پذیر نبودن مدیریت شیردوشی برای گله‌های بزرگ به دلیل همراهی گوساله جهت آزاد سازی شیر، جدا کردن گوساله از مادر اجتناب ناپذیر است.

این محقق ادامه داد: پس از راه اندازی هسته اصلاحی گاومیش استان خوزستان در ایستگاه تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، برای مدیریت بهتر و رکوردبرداری دقیق تر اقدام به جداسازی گوساله از مادر بلافاصله پس از تولد شد.

 

امیری رودبار بیان کرد: برای انجام این کار، آموزش لازم به کارگران داده شد و شیر دادن به گوساله‌ها طی چند نوبت در روز و براساس وزن بدن و توسط پستانک‌های مخصوص انجام شد؛ برای تحریک گاومیش مادر به شیر دادن در نبود گوساله از روش تزریق هورمون اکسی توسین به همراه ماساژ پستان استفاده شد.

 

این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت: ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گاومیش مرکز صفی آباد برای نخستین بار در کشور موفق به جداسازی گوساله‌ها از مادر شده تا بتواند به عنوان یک ایستگاه الگو مورد استفاده قرار گیرد و بهره‌برداران و مراکز نگهداری این دام از تجربیات این مرکز برای جداسازی گوساله‌ها از مادران استفاده کنند./ایرنا

بخوانید :   آغاز فرآیند ششمین دوره سرشماری کشاورزی در دزفول

بنر تبلیغاتی

نوشته شده توسط: خبرنگار دزآوان

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *